Zásnubný prsteň a obrúčky - história

Zásnubný prsteň a obrúčky - história

História -  zásnubný prsteň a obrúčky

V dnešných časoch veľa ľudí považuje svadobné prstene za samozrejmé a aj keď sa tieto nádherné predmety dávajú s lásku a spolupatričnosťou, sú väčšinou dávané bez toho, aby ľudia vedeli aký význam sa skrýva za nimi.

Svadobné obrúčky aj zásnubné prstene sú viac ako len kúskom šperku – sú symbolom viacerých emócií a sľubov ako:

  •  Láska
  • Záväzok
  • Vernosť
  • Večnosť
  • Úcta.

 Ale odkiaľ pochádzajú tieto kúsky šperku?

 

Obrúčka

Svadobné obrúčky - história

Tieto predmety majú dejiny, ktoré sa tiahnu cez viaceré storočia a krajiny po celom svete. Nižšie nájdete krátku históriu zásnubných prsteňov a obrúčok v jednotlivých krajinách.

Egypťania

Dnes veľmi známe svadobné obrúčky pravdepodobne pochádzajú zo starovekého Egypta, kde sa z častí rastlín vyrábali kruhy, ktoré predstavovali večnú a nesmrteľnú lásku. Verilo sa, že cez štvrtý prst (prstenník) prechádza žila, ktorá je spojená priamo so srdcom, a preto sa tento prst stal oficiálnym prstom na nosenie prsteňa.

Rimania

Rimania tiež súhlasili s Egypťanmi ohľadne prstenníka a jeho významu, ale prsteň bol skôr symbolom majetku. Rimania mali „pohľadávku“ na ich ženu tým, že im dali prsteň. Najčastejšie sa prstene vyrábali z bronzu a železa, ako symbolov dlhého a trvanlivého manželstva.

Ázijčania/Arabi

Skladacie prstene boli komplexným typom šperku, ktoré boli veľmi populárne v Ázii a tieto šperky mali krásnu vlastnosť byť rozdelené a znova spojené – pravdaže ak ste vedeli ako. Bohatý muži zo stredného východu začali používať tieto prstene ako svadobné obrúčky pre ich nevesty, ktoré boli nútené nosiť ich, keď boli ich muži na cestách. Manžel teda vždy vedel zistiť, či bola jeho manželka počas jeho neprítomnosti neverná tým, že si prsteň sňala, pretože boli navrhnuté tak, aby sa po odstránení rozpadli a zložiť ich vedel iba ten, kto mal na to potrebné schopnosti.

Európania

Pred niekoľkými storočiami začali Európania používať šperk, ktorý dnes voláme zásnubný prsteň. Tento prsteň sa dával milovanej osobe ako znak sľubu a predstavoval vernosť a lásku.

Američania

Počas koloniálneho obdobia, všetky druhy šperkov boli v Amerike zakázané pre ich morálnu bezcennosť. Miesto toho sa na znak lásky dával praktický náprstok. Po svadbe však nevesty väčšinou odstránili spodok „svadobného náprstku“ a tak vlastne dostali určitú formu prsteňa.

Zásnubný prsteň - história

Snubné prstene sa stali „povinnými“ od roku 860 n. l., keď pápež Mikuláš I. vydal dekrét, na základe ktorého sa snubný prsteň stal povinným symbolom zásnub (potvrdenie svadobného zámeru). Dekrét tiež požadoval, aby bol tento prsteň zo zlata ako symbol obeti zo strany budúceho manžela. Prsteň s drahokamom, ktorý sa viaže na dátum narodenia, mal zabezpečiť šťastné manželstvo. 

Muži začali trvalo nosiť svoj svadobný prsteň až začiatkom 16. storočia a tento trend zosilnel počas druhej svetovej vojny v USA ako symbol manželskej lásky, spolupatričnosti v ťažkých časoch.

Gréci

O spopularizovanie tradičných zásnubných prsteňov sa zaslúžili starovekí Gréci. Dávali ich na znak starostlivosti a lásky ešte pred uzavretím manželstva. Darovanie takéhoto prsteňa však nie vždy znamenalo ponuku manželstva, niekedy sa dávali podobným spôsobom ako sa dávajú dnes prstene priateľstva.  Verili, že prstenníkom vedia žila smerujúca priamo do srdca. 

Rimania 

V skorých verziách ich „zásnubných prsteňov“ sa našli prstene v tvare kľúčov (alebo boli na nich zobrazený motív zovretých rúk alebo kľúčika). Viedli sa dlhé diskusie o tom, čo tieto prstene mohli symbolizovať. Možno predstavovali právo ženy na polovicu majetku po sobáši. Sentimentálnejší ľudia však tvrdia, že predstavujú kľúče k mužovmu srdcu.

Kráľovská rodina

Zásnubné prstene, také aké ich poznáme dnes – s drahými kameňmi zasadenými do drahých kovov – prišli do módy okolo 14. alebo 15. storočia, kedy si ich členovia kráľovskej rodiny začali vymieňať a nosiť ich. Okrem boháčov si ich však nikto iný nemohol dovoliť darovať ani nosiť. Ešte uplynulo niekoľko storočí, kým sa stali všeobecne používanými.

Prečo prsteň?

Účelom zásnubných prsteňov a svadobných obrúčok je vyjadriť nekonečnú lásku, nekonečné šťastie, večné spojenie a večné spolužitie. Prstene symbolizujú večnosť – medzi dávajúcim a prijímajúcim. Prsteň je celým kruhom, bez konca a začiatku, čo znamená, že je večným. Je dávnym zvykom, že sa prsteň nosí na štvrtom prste. Je to dedičstvo od našich predkov, ktorý verili, že žila v tomto prste vedie priamo do srdca.

Zhrnutie

Dávanie prsteňa na znak úcty a spojenia je známe už od staroveku, a aj keď to vtedy ešte nebolo také romantické a nádherné ako dnes, stále predstavuje spôsob výmeny sľubu manželstva.

Našťastie, dnešné svadobné obrúčky a zásnubné prstene už nie sú vyrábané z vlasov, stebiel trávy, rastlín alebo motúzov, ako tomu bolo v dávnych časoch, ale z nádherných kovov s drahými kameňmi, ako platina, titán, biele zlato, zlato, zafíry, diamanty, rubíny a smaragdy. Tieto neuveriteľné šperky zostanú populárne ešte dlhú dobu. Svet sa teraz síce uberá veľmi futuristickým a technologickým smerom, ale nádherný diamantový prsteň asi ešte roztaví nejedno ženské srdce.