Náušnice

Náušnice

Náušnice - druhy ozdôb

Najrôznejšie druhy ozdôb z drahých kovov sprevádzajú ľudstvo odnepamäti. Prvé náušnice môžme vystopovať až do obdobia viac než 3000 rokov pred Kristom. Už vtedy slúžili najmä ako prejav bohatstva a spoločenského statusu. Pôvodne sa vyrábali najmä z ľahko poddajných kovov, aby sa ľahšie dosiahol želaný výsledok.

V období stredoveku prevládala móda vysoko zdobených golierov, veľkých klobúkov a veľkých účesov, ktoré prekrývali ozdoby ucha, takže náušnice ustúpili do úzadia. V neskoršom období, najmä po 17. stor. sa módnymi stávali decentnejšie účesy a hlbšie výstrihy, takže sa náušnice opäť dostali do módy. Zároveň slúžili ako dôkaz manželovej schopnosti zabezpečiť svojej partnerke luxus.

S príchodom roku 1900 sú módne vyčesané účesy a s nimi v ešte väčšej miere aj náušnice. Neskôr sa ukázal nový systém klip (clip-in), ktorý umožnil jednoducho, pohodlne a hygienicky pravidelne meniť náušnice.

V prípade pánskych náušníc je história podobne stará, i keď nie natoľko romantická. Prvotné používanie náušníc môžme spojiť s biblickým obdobím, neskôr sa náušnice stali doplnkom lúpežníkov, zlodejov a pirátov. Dokonca aj v súčastnosti sú náušnice skôr prejavom rebelantstva ako bežným mužským doplnkom.